Start


Kontakt

Klassisk massage

KINO-praktik

Neuromuskulär terapi

Smärtlindrande massage

Positionell Relaxationsteknik

Triggerpunktsbehandling

Energi Magnet Massage

Nikken

Nyheter

KranioSacral

Hemövningar


Klassisk massage

Massage innebär att en massör eller massageterapeut behandlar muskler, senor, ledband och bindväv med händerna. Massage kan beskrivas som en systematisk och rytmisk form av beröring. Behandlingen leder till att spända och ömmande muskler slappnar av. När musklerna mjukas upp får man bättre rörlighet.

Massage är en mycket gammal och enkel behandlingsmetod. Att massera ett ömmande område, är en instinktiv reaktion hos en människa. Ordet massage kommer från ett grekiskt ord som betyder ”knåda” och ett arabiskt ord som betyder ”trycka lätt”, och det är just vad en massör gör, även om flera andra tekniker också används. Om massören trycker på eller töjer en muskel reagerar den spontant med att slappna av. Detta utnyttjas vid massage för att musklerna ska bli avslappnade och mjuka.

Man blir mindre stel i kroppen och lederna kan röra sig lättare om de inte hindras av stela muskler, som dessutom ofta gör ont. Stelheten kan till exempel vara en följd av ensidig belastning eller träningsvärk. Vid massage stimuleras inte bara muskler och andra mjukdelar. Eftersom musklerna blir mindre slappa stimuleras även cirkulationen av blod och lymfa. Den förbättrade cirkulationen tillför vävnaderna näringsämnen och syrgas samt transporterar bort restprodukter som bildats vid ämnesomsättningen.

När förhållandena blir bättre går det lättare för musklerna att arbeta. Dessutom frigörs hormonet oxytocin vid massage och det ger en känsla av lugn och ro i kroppen. Mängden stresshormoner i blodet, bland annat adrenalin, minskar i stället. Massage kan därför lindra stress, oro och spänningshuvudvärk. Även endorfiner, som är kroppens egna smärtstillande ämnen, frigörs. Massage minskar bildningen av bindväv som annars lätt uppkommer i stela muskler och som på sikt gör att man får ännu svårare att röra sig.

Jag har arbetat som undersköterska vid bl.a distriktssköterskemottagning, sjukgymnastik och förlossningsavdelning i 30 år. Vid Landstinget fick jag min massörsutbildning. Vidar-utbildningen till certifierad massageterapeut gick jag vid Göteborgs Massageskola.